Trots torkan – därför vill MSB inte ha grillförbud 2023

Sol, sol och mer sol. Men trots oron för att det kan bli en ny sommartorka som 2018 så kommer inte MSB rekommendera totalt grillförbud.
– Rekommendationerna 2018 blev inte riktigt bra, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

ANNONS
|

På Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) så följer de utvecklingen noga. Även om varje länsstyrelse själva bestämmer om de ska införa förbud som eldningsförbud så sker det ofta på inrådan av MSB.

– Vi har tagit fram en rekommenderad handlingsplan för att få en enhetlighet i hur Sveriges regioner ska hantera torksituationer, säger säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Enligt Leif Sandahl är de potentiella farorna med torka flera men framförallt blir bränder i naturen väldigt farliga.

– Vi vet inte hur torr sommaren kommer att bli men det är långt gånget redan. När bränslet blir så här torrt så blir bränderna otroligt intensiva. Dessutom går elden ner i marken och blir svårsläckta och om det bara blåser litegrann också så kan det sprida sig med farlig hastighet, säger Leif Sandahl.

Därför blir det inte totalt grillförbud

Sommaren 2018 var den senaste gången det var en lång period av extremtorka i Sverige. Då började det brinna på flera ställen i naturen i Sverige och efter en rekommendation från MSB införde många regioner totalt eldningsförbud, även för trädgårdsgrillar på privat tomt.

Redan nu har alla kommuner i Västra Götaland infört skärpt eldningsförbud. Det innebär att det är förbjudet med eldning och grillning på fasta grillplatser i skog och i markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Men att grilla på egen tomt är ännu tillåtet. Och enligt Leif Sandahl kommer inte MSB att komma med andra rekommendationer.

– Rekommendationerna 2018 blev inte riktigt bra. Det slog hårt mot privatpersoner och var inte så effektivt för att förhindra bränder. Om sommaren fortsätter att vara så här torr så kommer vi istället att jobba ännu mer med att ge råd och informera folk om eldningsförbudet i skog och mark, säger Leif Sandahl.

LÄS MER:Skärpt eldningsförbud i Mark

LÄS MER:Torkan i Marks kommun drabbar bönder – kan tvingas till nödslakt

LÄS MER:Länsstyrelsen: Risk för vattenbrist – spara vatten