Nu kan ukrainska flyktingar få busskort i Mark

Flyktingar från Ukraina ska få busskort för att ta sig till och från SFI-undervisningen i Mark.
– För oss handlar det om att vi vill markera att de ska komma in i samhället på ett bra sätt, säger kommunalrådet Ulf Dahlberg (S).

ANNONS
LocationMark|

Beskedet kommer efter ett politiskt beslut som klubbades igenom efter sommaren. De flyktingar som går under massflyktsdirektivet ska kunna få stöd för resor till och från SFI-undervisning, något som inte varit möjligt tidigare, enligt kommunalrådet Ulf Dahlberg (S).

Efter en lagändring i riksdagen har det dock förändrats.

De flyktingar som kommer från exempelvis Ukraina får en dagersättning från Migrationsverket, och den ersättningen ligger på 71 kronor för en vuxen person. Enligt uppgifter till Mark-Posten går drygt 40 personer från Ukraina på SFI i kommunen i dagsläget.

– Det ger dem en möjlighet att ta sig till och från undervisning.

Förslaget gäller i Mark under höstterminen

Kostnaden för detta per månad är 32 000 kronor, enligt Dahlberg. Pengarna ska tas från kommunreserven, och inte påverka befintliga verksamheter.

– Det här har snabbutretts av förvaltningen.

I dagsläget är initiativet tänkt att gälla under höstterminen. Ulf Dahlberg stänger inte dörren för att det kan fortsätta efter årsskiftet.

– Slår detta väl ut finns all möjlighet att fortsätta. För oss handlar det om att vi vill markera att de ska komma in i samhället på ett bra sätt.

Ulf Dahlberg, kommunalråd (S).
Ulf Dahlberg, kommunalråd (S). Bild: Boel Ferm

Enligt Karin Alfredsson, samhällsplanerare på Marks kommun, ska den nya lösningen vara på plats så snart som möjligt.

– Vi ska hitta bästa sätt att genomföra det här.

I praktiken kommer kommunen att köpa in månadskort från Västtrafik, som de sedan kommer att dela ut till de elever som vill ha det. Den senare delen kommer ske i samarbete med dem som jobbar med SFI-utbildningarna.

– I nuläget är det dialogen med dem som är igång, och att vi så snabbt så möjligt kan få ut korten till eleverna, säger Karin Alfredsson.

Korten kommer gälla för zon C i Västtrafik, där Marks kommun ingår.

– Eleverna kommer kunna åka på det i övrigt också.

Massflyktsdirektivet

EU har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet, vilket innebär att personer från Ukraina (massflyktingar) ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU.

De som omfattas av direktivet är

• Ukrainska medborgare som har bott i Ukraina

• Personer som har status eller uppehållstillstånd som skyddsbehövande i Ukraina

• Familjemedlemmar till någon av de två ovanstående.

För att omfattas av massflyktsdirektivet krävs att personerna kom till Sverige den 30 oktober 2021 eller senare, och har stannat i Sverige sedan de reste in. De ska inte redan ha ett uppehållstillstånd som gör att de kan folkbokföra sig i Sverige.

Källa: Migrationsverket

LÄS MER:Nya miljonprojektet i Mark ska hjälpa nyanlända till jobb

LÄS MER:Fler böcker och nya lånekort när biblioteken slås ihop

LÄS MER:Så vill Marks kommun stötta Ukraina