Ny sopsortering i Mark – avfallsingenjören: ”Fler som har velat men inte orkat kan nu börja”

Systemet för sopsamling i Marks kommun ska ändras efter ett riksdagsbeslut. Det innebär att invånarna i kommunen ska kunna slänga och sortera sitt skräp ”fastighetsnära”, det vill säga i direkt anslutning till sitt boende.
– Vi hoppas, om allt flyter på, att vi inför det under 2026, säger Rakel Martinsson, avfallsingenjör på teknik och serviceförvaltningen i Marks kommun.

ANNONS

År 2022 beslutade riksdagen att senast Sveriges kommuner senast 2027 ska ansvara för det som kallas för ”fastighetsnära insamling av förpackningar”. I praktiken innebär det att boende ska kunna slänga gamla förpackningar och matavfall i direkt förbindelse till sin bostad. I ett flerfamiljshus kan det ta formen av exempelvis ett soprum. Den uppdaterade förordningen handlar delvis om att öka återvinning av förpackningar, och delvis om att trygga att förpackningarna som slängs tas hand om på rätt vis.

Nu har Marks kommun gjort en utredning för att på bästa sätt kunna införa det nya systemet. Utredningen visar att det mest fördelaktiga är ett fyrfacksystem – två kärl med fyra fack i varje, där åtta olika typer av avfall får plats: plast, metall, färgat glas och ofärgat glas, matavfall, restavfall samt tidningar.

– De som bor i villor kommer få två nya kärl hem och möjligheten att bli av med sina förpackningar och att inte behöva åka iväg med dem helt enkelt, säger Rakel Martinsson.

Större – men mer miljövänligt

En nackdel med de nya kärlen, jämfört med det nuvarande systemet, är just storleken. Två stycken fyrfack är större än de kärl som finns i de flesta hushåll idag. Däremot har införandet av systemet en tydlig miljöfördel. Mängden förpackningar i restavfallet minskar och utsorteringen blir bättre.

– Det kommer bli mindre plats för restavfall i och med att man bara får ett fack i en tunna. Lite blir man tvingad att sortera rätt, säger Rakel Martinsson.

”Extremt mycket smidigare”

Förhoppningen är att enkelheten i det nya systemet ska få fler att sopsortera.

– En del personer är jätteduktiga på att sortera och åka till återvinningsstationen men många orkar nog inte, det blir stora mängder förpackningar på en månad. Då ska du förvara dem någonstans tills du kan åka iväg så det blir extremt mycket smidigare, säger Rakel och fortsätter:

– Bara införandet av systemet i sig kommer ju göra att fler som har velat men inte orkat nu kan börja.

Kostnaden för det nya sopsystemet kommer dels i ersättning från Naturvårdsverket, men hur det kommer påverka avgifterna är för tidigt att säga förklarar Rakel Martinsson.

LÄS MER:Sanningen om Mark visas på Almedalsveckan

LÄS MER:Misstänkt gruppvåldtäkt i Mark

LÄS MER:Eldningsförbudet trappas ned – här får du grilla