Polisen har svårt att ingripa mot störande A-traktorer

Polisen har kartlagt otrygga platser i kommunen tillsammans med kommunens tjänstemän och företrädare för Marks bostads AB. Lyckegaraget är en av platserna som pekas ut.

ANNONS
LocationMark|
|

Mark-Posten har tidigare berättat om att A-traktorer som tidigare parkerat vid Lyckegaraget nu står utspridda i centrum. Bakgrunden är att kommunen försöker öka tryggheten i samarbete med polisen.

– Vi har ett arbete ihop med kommunen och bostadsbolaget med vad vi har för otrygga platser i Mark. En plats som återkommer är Lyckegaraget. Det som har framkommit är att vi har problem med A-traktorer vad gäller nedskräpning och oljud, säger kommunpolis Annika Stomberg.

Det är även så att vanliga personbilar drar sig för att parkera på parkeringsdäcket eftersom de förarna är rädda att bilarna ska skadas. En förskola i närheten påverkas också.

– Förskolan har blivit störd under dagtid. Man spelar hög musik.

Betongväggarna gör att ljudet studsar och förstärks.

Viktigt med dialog

Nu är parkeringsdäcket helt avstängt under kvällar, nätter och helger tills vidare. Det är en av de åtgärder som kommunen har genomfört i samråd med polisen.

– Ett sätt har varit att sätta upp skyltar att de inte får parkera där.

Annika Stomberg nämner att det egentligen finns relativt gott om parkeringsplatser i området men att de i samarbetsgruppen tittar på hur parkeringsplatserna ska organiseras.

– Vi är inte färdiga med det här. Det skapar oro och otrygghet för närboende och verksamheter. Vi tittar på gemensamma åtgärder.

Polisen gör kontinuerliga besök på platser där ungdomar med A-traktorer brukar träffas.

– Vi håller på och tittar på åtgärder för att få en bra dialog till dem. Jag tror på en bra dialog och förståelse, det kan man komma långt med.

Annika Stomberg vill också ha en dialog med föräldrar till A-traktorungdomar.

– De har också ett ansvar.

Kan ge böter

Nu när vädret har blivit bättre märks det att fler ungdomar är ute och rör på sig och då är även A-traktorerna mer synliga.

– Troligtvis så kommer problemet att öka.

När polisen får tips om eller på egen hand märker att någon för oljud så försöker de ingripa men det är svårt att veta varifrån ljudet kommer.

– Ser de att vi kommer så sänker de ljudet.

Det kan vara brottsligt att spela hög musik på allmän plats eller störa på annat sätt, brottet kallas för förargelseväckande beteende och kan ge böter.

LÄS MER:Så ska Skene bli säkrare med bättre korsningar

LÄS MER:A-traktorer – frågan som delar kommunen

LÄS MER:Kommunen: Stök och oljud ligger bakom parkeringsreglerna i Kinna