Revisorer flaggar för brister med upphandlingar i Mark

Marks kommun får kritik för sitt arbete med att följa upp upphandlingar. Enligt en rapport visar kommunstyrelsen brister på ett par punkter.
– Det görs ett löpande arbete, men det går inte att göra allt på en och samma gång, säger Martin Bertilsson, inköpschef på kommunen.

ANNONS
LocationMark|

Revisorföretaget PwC har genomfört en granskning av de kommunala bolagen Marks bostad och Marks energi samt Marks kommun, och tittat på hur de sköter sig när det gäller bland annat inköp och upphandlingar. Granskningen gäller 2023.

För de kommunala bolagen är betyget bättre. Värre är det för kommunstyrelsen. Där slår revisorerna fast att kommunorganisationen inte klarar av att följa upp verksamheten, och att det saknas tydliga rutiner och riktlinjer för att följa upp att avtal följs, så kallad avtalstrohet.

”Vi bedömer att uppföljningen av verksamheten inte är tillräcklig ur flera perspektiv.”

Revisorerna genomförde en liknande granskning för några år sedan, och sedan dess har kommunen arbetat på att ta fram nya riktlinjer och styrdokument. Enligt revisorerna klarar man dock inte helt att följa upp det.

Sammantaget menar revisorerna att det inte sker en tillräcklig uppföljning av inköps- och upphandlingsverksamheten.

Inköpschefen: ”Det går inte att göra allt på en och samma gång.”

Martin Bertilsson är inköpschef på Marks kommun. Hans enhet svarar under kommunstyrelsen, och sköter alla upphandlingar över 300 000 kronor i värde, oavsett vilken förvaltning. De svarar även för en del av kontrollen med uppföljningar.

Enligt honom är bristerna kända sedan tidigare, och kommunen arbetar för att komma till rätta med de synpunkter som revisorerna lämnat.

– Kommunen har gjort åtgärder på det området, och det pågår arbete. Vi förstärkte inköpsenheten med en person till som stöd i arbetet i vissa delar. Det sker löpande en utveckling, men kanske inte tillräckligt mycket än så länge.

Det handlar till viss del om en resursfråga i kommunen som helhet.

– Men det är en utmaning med resurser att hinna med tillräckligt mycket. Inköpsfunktionen har stärkts under tiden som jag jobbat i kommunen. Det är ett ganska stort område som påverkar mycket och är ganska så arbetskrävande för att det ska hanteras på rätt sätt.

Martin Bertilsson, inköpschef på Marks kommun.
Martin Bertilsson, inköpschef på Marks kommun. Bild: Gustaf Hallin

Det har till viss del även saknats en gemensam struktur för kommunen, när det handlar om inköps- och upphandlingsfrågor.

– Den kommungemensamma strukturen har i viss mån saknats och det är den vi åtgärdar, säger Martin Bertilsson.

Bland annat håller man på att implementera ett gemensamt digitalt verktyg för hanteringen av avtalstrohet, avvikelser och åtgärder.

– Det görs ett löpande arbete, men det går inte att göra allt på en och samma gång. Det är en av flera saker vi har åtgärdat, för att få en styrning på att inköpen görs bara utifrån upphandlade avtal.

Han fortsätter:

– Tittar man strikt objektivt på det så finns det nog en del brister. Min personliga reflektion är att det är saker vi är medvetna om och jobbar med att åtgärda. Det är inga okända saker, utan saker som behöver färdigställas. Vi har också gjort mycket för att utveckla inköpsarbetet under några år.

Marks bostad och Marks energi bättre än kommunen

Även Marks bostad och Marks energi har granskats. Varför det skiljer sig gentemot de kommunala bolagen har han en teori om.

– Jag tror det finns två ganska naturliga förklaringar. Den ena är den konkreta storleken på verksamheten som är två helt olika skalor. Där vi ska rodda en verksamhet med 3 500 medarbetare och där bolagen har i storleksordningen 30-40. Det blir helt olika typer av skala.

Kommunorganisationen har ett bredare omfång av tjänster och entreprenader, medan bolagens område blir mer begränsat, enligt Martin Bertilsson.

– Det är mindre områden de behöver köpa och inte så många avtal. På ett sätt är det lite enklare i bolagens värld. Det är färre inblandade.

Upphandlingar

Offentlig upphandling är en lagreglerad inköpsprocess som ska se till att offentliga inköp öppnas för konkurrens och att offentliga medel används så effektivt som möjligt. Den offentliga upphandlingen regleras bland annat av lagen om offentlig upphandling (LOU). Reglerna för offentlig upphandling bygger på EU-direktiv.

(Källa: Konkurrensverket)

LÄS MER:Centerpartiets förslag: Busslinje mellan Kungsäter och Horred

LÄS MER:Gothia cup drar igång – här är alla lag från Mark

LÄS MER:Tre ur skolans värld prisas för sitt engagemang för eleverna i Mark