Så klarar äldreboenden värmen: ”Jag går ut med keps på huvudet”

Utomhus är det minst 29 grader och hettan känns som en vägg som slår emot en, åtminstone om du kommer från ett luftkonditionerat rum. Hur klarar de äldre värmen? Mark-Posten har frågat runt. Personalen inom äldreomsorgen har tydliga rutiner för hur de ska hjälpa äldre att klara värmen.

ANNONS
|

På Kullabyns servicehus i Torestorp finns 20 lägenheter i varierande storlekar alla med uteplats eller balkong. Emelie Karlsson vikarierar för ordinarie enhetschef som är på semester.

– Ingen har direkt klagat här även om alla tycker att det är varmt ute. Vi har kylaggregat i ett rum som vi kan kyla ner, dit kan man gå för att svalka sig. Vi vädrar nattetid och ger våra brukare vätskeersättning och glass, sådant som svalkar, säger hon.

I ett halvmörkt rum på Klockaregården i Sätila ligger Mats Karlsson i sin lägenhet och vilar. Hans tv visar ett trädgårdsprogram.

– Det är både bra och inte bra, tycker han om värmen som råder.

Mats Karlsson är från Eskilstuna och fick vänta ett år på en plats på Klockaregården.

– Jag har dottern i Kinna, förklarar han.

I hans rum är det ungefär 23 till 25 grader, det känns svalt jämfört med utomhustemperaturen.

Mats Karlsson tar det lugnt i värmen och dricker mycket vatten.
Mats Karlsson tar det lugnt i värmen och dricker mycket vatten. Bild: Boel Ferm

– Jag brukar sitta ute i träddungen här, jag går ut med keps på huvudet.

På nattduksbordet står det tre flaskor med mineralvatten och en flaska med vatten på rullatorn.

– Du ser, jag har laddat! säger han.

På Klockaregården finns 27 enrumslägenheter och 2 lägenheter för korttidsboende. Det finns tre avdelningar samt en nyöppnad demensavdelning. Enhetschef är Linnéa Andreasson som vid Mark-Postens besök är upptagen i möten och ber undersköterskan Victor Fredriksson visa runt.

Förvånande svalt och skönt under den täta växtligheten på innergården på Klockaregården.
Förvånande svalt och skönt under den täta växtligheten på innergården på Klockaregården. Bild: Boel Ferm

Redan i entrén välkomnar en stor vattenbehållare där det flyter en citronskiva.

– Den står på en kylplatta, vi har färsk frukt och vatten utplacerat överallt, våra pensionärer älskar frukt och grönt, säger Victor Fredriksson.

Han och övrig personal är väl medvetna om hur viktigt det är med vätska i värmen.

– Vi jobbar mycket med att tillföra extra vätska till brukarna. Som glass, isglass, vattenmelon och apelsin. Vår chef har köpt in vätskeersättning och glass till både brukare och personal.

Vätskeersättning behövs i värmen

Victor Fredriksson säger att han lägger själv en tablett vätskeersättning i sin vattenflaska ett par gånger om dagen, beroende på hur varm dagen är.

– Vi har AC installerad på varje avdelnings matsal, det fick vi under tidigare värmebölja för några år sedan. Vi kyler ner mellan måltiderna. Många äldre är känsliga för drag så för att förebygga förkylningar stängs luftkonditioneringen av under måltiderna.

De äldre kan när som helst sätta sig i matsalen under dagen för att svalka sig.

Maria Korsan Almqvist kommer till jobbet med en tårta som han har bakat, här med kollegan Victor Fredriksson, båda är undersköterskor på Klockaregården i Sätila.
Maria Korsan Almqvist kommer till jobbet med en tårta som han har bakat, här med kollegan Victor Fredriksson, båda är undersköterskor på Klockaregården i Sätila. Bild: Boel Ferm

Det gäller att hålla ett öga på de äldre som går ut i värmen.

– Det här är en generation som är vana vid att vara ute dagligen, många är naturligt frusna och soldyrkare. Vi avråder från att sitta i direkt solljus, säger Victor Fredriksson.

Viktigt med vätska för både brukare och personal

Elisabeth Kroon som är verksamhetschef för hälsa och sjukvård säger att man som personal måste vara uppmärksam på hur de äldre mår.

– Vi har ju rutiner för hur vi ska hantera situationen när det är värmebölja. Självklart ska personalen vara uppmärksam på om personen i fråga verkar uttorkad, säger Elisabeth Kroon.

Hon nämner några indikationer. Det märks på huden om någon är uttorkad. Genom att exempelvis nypa tag i skinnet på ovansidan av handen och sedan släppa taget så märks det om skinnet faller tillbaka långsamt. Detta kan bero på att kroppen är i behov av mer vatten.

Det märks också på urinkoncentrationen och hur snabbt kroppen omsätter vätska, eller om den äldre verkar trött och slö. Det personalen kan göra är bland annat att motivera den äldre att dricka.

– Ofta är det så med äldre att de tycker att det räcker att dricka lite. Man försöker att motivera dem att dricka det de tycker är gott och kanske dricka mindre mängder lite oftare.

Äldreboenden använder sig också av vätskeersättning som innehåller natrium och kalium. Ett annat tips kan vara att äta chips för att få i sig saltet.

– Tycker de att det är gott med chips så kan de mycket väl äta det.

Flera äldreboenden har särskilda utrymmen med extra bra luftkonditionering, rum där de äldre kan söka svalka en stund.

Elisabeth Kroon poängterar att det också är viktigt att personalen ser till att dricka ordentligt själva så att de orkar jobba i värmen.

Roterande fläktar står utplacerade på många äldreboenden.
Roterande fläktar står utplacerade på många äldreboenden. Bild: Boel Ferm

Vätskebrist och uttorkning – så gör du

Vid uttorkning behöver kroppen omedelbart få i sig mer vätska. Ibland krävs sjukhusvård med dropp. Tillståndet är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt.

Om du har vätskebrist kan du känna dig törstig, torr i munnen och bli trött. Du kan också kissa mindre och få mörkfärgad urin. Vid kraftig uttorkning drabbas du av hög puls, förvirring och kan förlora medvetandet.

En person som har vätskebrist ska dricka något på en gång. Det är bra att undvika mycket söta drycker och lightdrycker, eftersom dessa kan ge diarré som kan göra att du blir mer uttorkad.

Du kan pröva med vatten eller te, eller särskild vätskeersättning som finns att köpa på apotek. Vätskeersättning innehåller salter och socker.

Var uppmärksam på om närstående blir påverkade av att det är varmt. Tänk på att barn kan ha svårare att känna törst. De kan därför behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. Det kan också vara bra att fråga äldre närstående och grannar om de behöver hjälp.

Vid symtom på överhettning och en kroppstemperatur över 40 grader bör man försöka svalka personen med vatten ner till en kroppstemperatur under 39 grader.

Källa: krisinformation.se

LÄS MER:Torkan i Marks kommun drabbar bönder – kan tvingas till nödslakt

LÄS MER:Skärpt eldningsförbud i Mark

LÄS MER:Efter värmeböljan – nu blir det ännu hetare i Mark