Saneringen vid Örby sågverk blir dyrare efter EU-beslut

Frågan hur marken vid Örby sågverk ska saneras har blivit en riktig långbänk. Nu måste Marks kommun tillfälligt pausa projektet och begära ytterligare närmare 5 miljoner kronor i statligt bidrag för att kunna gå vidare.
– Vi kan inte äventyra att det blir kommunala skattemedel som betalar för detta, säger kommunjurist Helena Blomqvist.

ANNONS
|

Planen var att rivningen av ett av de två gamla sågverksbyggnaderna skulle kunna påbörjas under hösten och att saneringsarbetet skulle kunna vara klart till våren 2024. Företaget Sortera materials AB vann upphandlingen som gjordes tidigare i år men företaget har inte kunnat påbörja sitt arbete eftersom kommunen inte vet hur den fullständiga finansieringen ser ut.

– Vi gör vad vi kan för att det inte ska tappa mer fart, säger första kommunjurist Helena Blomqvist.

Frågan om hur dammen och marken vid det gamla sågverket i Örby ska saneras har utretts i tjugo år. Bakgrunden är att det finns föroreningar efter sågverksverksamheten på fastigheten. Det rör sig om kemikalierester efter impregneringen av virke som gjordes på platsen.

Kemikalier som dioxiner och pentaklorfenol finns kvar i marken och grundvattnet samt i sediment vid dammen. I början av året stod det klart att kommunen blir huvudman rent juridiskt för projektet men att hela arbetet ska finansieras med hjälp av statliga medel, från Naturvårdsverket.

Beslut i EU om förorenad mark

I juni tog EU beslut om en ny förordning om hur rester av pentaklorfenol i mark får lov att hanteras. Jordmassorna får inte längre lämnas på deponi.

– De måste destrueras. Detta beslutet kom ju efter att vi gjorde vår ansökan för ett år sedan. Vi är ju beviljade 7 290 000 kronor men det byggde ju på att vi fick lov att deponera det här.

Den förorenade jorden måste förstöras helt och hållet, den måste också hanteras på ett annat sätt och det blir högre transportkostnader.

– Då blir det betydligt mycket dyrare. Då kunde vi inte bara fortsätta. Vi kan inte äventyra att det blir kommunala skattemedel som betalar för detta.

Formellt går det till så att Marks kommun ansöker till länsstyrelsen om att få en utökning av bidraget med 4 900 000 kronor. Ansökan skickades in i förra veckan.

Karlshedsdammen ska rivas

Länsstyrelsen skickar sedan vidare ansökan till Naturvårdsverket som får ta ställning till frågan. Helena Blomqvist hoppas få ett besked i november så att det inte drar ut på tiden ännu mer. Hon beskriver det som ett intensivt arbete för att projektet ska kunna rulla på som planerat.

Parallellt med saneringen av marken så pågår ett annat projekt som direkt påverkar Ljungaån. Det är en privat fastighetsägare som ska riva ut Karlshedsdammen nära sågverket, enligt ett föreläggande från länsstyrelsen. Fastighetsägaren måste vara klar med detta senast 26 augusti 2024 vända sig till mark- och miljödomstolen och söka om förlängd arbetstid. Utrivningen av dammen måste samordnas med Marks kommun som ansvarar för den utredning som ska göras av föroreningssituationen i sågverksdammen. Vem som ska ansvara för en eventuell sanering av förorenat sediment, är inte avgjort ännu.

LÄS MER:Snart börjar rivningen av byggnader vid Örby sågverk

LÄS MER:Lösning närmar sig för damm vid gamla sågverket

LÄS MER:Saga Ludvigssons andra veckofinal i Idol