Skola varnar för cannabisgodis – gummibjörnar med syntetisk cannabis har hittat hos skolbarn

Det ser ut som vanligt godis men har sprejats med en syntetisk cannabinoid. Det har nyligen hittats på Lyckeskolan.
– Var närvarande och framförallt var intresserad av vad ditt barn gör och vilka ditt barn umgås med, säger en förälder med barn i skolan.

ANNONS
|

Lyckeskolan har hittat godis som innehåller en ny form av syntetisk cannabis. Ett meddelande skickades ut den 28 mars och fick en av föräldrarna att reagera starkt.

– Upprörd är milt uttryckt. Jag är orolig för omgivningen, hur ska detta sluta. Vi pratar om 13-åringar. Och tyvärr de som är ännu yngre, säger föräldern som vill vara anonym.

Hon är mamma till ett barn som går i åttonde klass på Lyckeskolan. På Lyckeskolan finns grundskola samt särskola för årskurs sju till nio. Åldern är mellan cirka 13 och 16 år och runt 600 elever går på skolan.

– Jag tror många föräldrar tänker gott om sina barn, att så gör inte mitt barn. Så kan man inte tänka.

Mamman tycker att man som förälder ska vara lyhörd samt prata med andra föräldrar.

– Vem umgås ditt barn med? Man ska inte vara för naiv.

Mamman tycker inte heller att man blint ska lita på sina barn.

Föräldrar uppmärksammas på att cannabisgodis florerar på Lyckoskolan.
Föräldrar uppmärksammas på att cannabisgodis florerar på Lyckoskolan. Bild: Foto: Privat

– Man måste vara en jobbig förälder, hellre det än att inget säga. Med det menar jag, kolla ditt barns telefon, undersök skolväskan.

Mamman är orolig.

– Som förälder vet jag ju att det finns droger i samhället. Förr hade man koll på vilka som knarkade. I dag är det var och varannan, det tycker jag är skrämmande.

Elev har polisanmälts

Biträdande rektor på Lyckeskolan Anette Frostmarker, bekräftar att det i slutet av mars har hittats cannabisgodis på skolan.

– Polis och vårdnadshavare tillkallades på grund av innehav av narkotika. En polisanmälan samt en orosanmälan till socialtjänsten har upprättats.

I ett meddelande som gick ut på plattformen v-klass där föräldrar och även barn får information från skolan, står det bland annat:

”Polisen berättade, att i dag kom han till oss på Lyckeskolan för att det gällde gummibjörnar hos 13-åringar, i går hade polisen kallats till en 19-åring som avlidit av en överdos.” /.../ ”Tillsammans med våra ungar så sätter vi stopp för helvetet.”

Dödsfallet gäller en person i en annan kommun.

Så här såg det cannabisgodis ut som hittades på Lyckeskolan.
Så här såg det cannabisgodis ut som hittades på Lyckeskolan. Bild: Privat

Det var rektorn på Lyckeskolan, Annika Sjöberg, som skickade ut brevet. Hon bifogade också en bild av det ”godis” som hittats på skolan.

I brevet står det även att vårdnadshavare ”agerat fantastiskt i en extremt tuff situation” och de elever som berättat om droger på skolan hyllas: ”Här handlar det om att stå upp för rätt saker och våga agera när en kompis mår dåligt.”

Tullverket har varnat för cannabisgodis

Tullverket har tidigare gått ut med en varning för godiset som innehåller en ny syntetisk cannabis som är flera gånger farligare än vanlig cannabis. Risken för en överdos är överhängande eftersom den som äter godiset inte kan förutse hur stark drogen egentligen är.

Martin Höglund, pressekreterare Tullverket.
Martin Höglund, pressekreterare Tullverket. Bild: Tullverket

Tullverket har beslagtagit många olika sorters cannabisgodis.

– Det kan se ut som vilket godis som helst eftersom det oftast är vanligt godis som någon har sprejat en syntetisk så kallad cannabinoid på, säger Martin Höglund, pressekreterare på Tullverket.

Han förklarar att det farliga är att ingen vet hur stark denna syntetiska cannabinoid är och hur mycket som har sprejats på godiset.

– Vi på Tullverket vet inte hur situationen gällande cannabisgodis är i just Marks kommun.

På socialtjänsten i Mark kan man inte uttala sig på grund av sekretess.

– Får vi en orosanmälan ska vi undersöka anledningen och samverka med skolan, säger Susanne Åhman, socialchef.

Skolan bekräftar: Godis med syntetisk cannabis

Biträdande rektor Anette Frostmarker säger att det har varit lugnt sedan anmälan. Hon tipsar också om att mycket av handeln med droger och alkohol sker via appen Snapchat.

– Det kom ett rykte, vi tog tag i det. Det godis som hittades här på skolan innehöll THC. Det kan vara bra att få reda på att det säljs även här.

Cannabisgodis kan se ut som vilket godis som helst.
Cannabisgodis kan se ut som vilket godis som helst. Bild: Tullverket

LÄS MER:Så kommer knarket in i Mark

LÄS MER:Internationell polisinsats- Markbo fast i knarkhärva

LÄS MER:De vandrar för ungdomarna i Mark

LÄS MER:Markbo döms till två års fängelse i narkotikahärva