Smöret blir kvar i skolorna – sparkraven består

Under teknik- och servicenämndens möte på torsdagen slogs det fast att smöret inte kommer röras. Besparingskraven står dock kvar och ett förslag som dök upp var att spara på kaffet.
– Det tyder ju på en okunskap, säger nämndens ordförande Bo Petersson (S).

ANNONS
|

Ett av ämnena som togs upp under gårdagens möte i teknik- och servicenämnden var hur man ska spara in de fyra miljoner kronor som man med nuvarande utgifter överskrider budget med.

Ett av förslagen som förvaltningen tagit fram var att smöret i kommunens verksamheter kan bytas ut mot margarin. Detta skulle i så fall spara ungefär 200 000 kronor årligen. Förslaget föll pladask.

– Som ordförande såg jag att det fanns en majoritet för att behålla smöret så jag såg ingen anledning att gå emot det, säger Bo Petersson (S).

Heta känslor om smör

Han säger att flera på mötet var mycket engagerade i frågan om smör kontra margarin. En av dem var Joacim Carlsson (SD).

– Jag reserverade mig väldigt kraftigt mot det. Om vi ska leva upp till bästa barnkommun är det väldigt fel väg att gå, säger han.

Under mötet dök det i samband med detta upp en diskussion om att kaffe, som för närvarande är gratis för kommunanställda, ska dras in istället. Bo Petersson (S) menar att det inte är en tänkbar lösning.

– Det tyder ju på en okunskap. Kaffet är en personalförmån som har införts av kommunstyrelsen för flera år sedan och den ligger inte i samma budget. Det är inte något vi ens kan diskutera, säger han.

Dra in kaffet ett ”partytrick”

Enligt Tomas Ekberg (M), oppositionsråd och kommunstyrelsens vice ordförande, är det inte på tapeten.

– Nej, nej, nej. Absolut inte, det var bara en grej för att få uppmärksamhet. Jag kallar det för partytrick, säger han.

Men sparkraven mot teknik- och serviceförvaltningen består och efter torsdagens möte har tjänstemännen nu i uppdrag att hitta andra lösningar för att upprätthålla budgeten. Några konkreta förslag finns dock inte i dagsläget.

– Det finns ett antal uppslag men det blir ett uppdrag till förvaltningen, säger Bo Petersson.

LÄS MER:MC-test på Backabanan i Skene

LÄS MER:Kommunalråden i Mark sätter ner foten om barnmottagningen

LÄS MER:Inflationen faller – här är varorna som sjunkit mest i pris