Snart ska bron över Husån repareras

I veckan har Trafikverket påbörjat reparationen av den utdömda bron över Husån utanför Seglora. Samtidigt släpps trafiken på över bron vid Grönered.

ANNONS
|

Grannen och fritidspolitikern Tomas Johansson (M) är både positiv och irriterad över brobygget. Han är glad för att det äntligen kommer igång men kritisk mot att allmänheten behövt vänta så länge.

– Det är märkligt att en bro kan gå sönder och inte lagas på ett och ett halvt år. Jag hoppas ju verkligen att det här blir gjort och att det inte blir ytterligare komplikationer, säger Tomas Johansson.

Tidigare var han kommunalråd i Marks kommun. Han bor en kilometer från bron över Husån. Att trafikanterna varit tvungna att välja andra vägar har fått konsekvenser för lokalsamhället med cirka fem kilometers extra resa. Andra samhällen runt Seglora har drabbats av mer trafik.

–Det är ju vägen mellan Rydal och Hyssna och även en väg för tung trafik.

Tomas Johansson är noga med att påpeka att han inte är kritisk mot enskilda projektledare utan snarare mot trafikverkets prioriteringar.

–Som kommunpolitiker är jag väldigt tveksam till hur Trafikverket klarar sitt uppdrag. Det är under all kritik att den ska vara avstängd så länge.

Bakgrunden är att det i grunden är en gammal träbro som börjat ruttna. När Trafikverket upptäckte detta stängdes bron av för trafik.

Komplicerat brobygge

Sedan tog det tid innan något hände, bland annat eftersom det krävs en ny vattendom för att skapa en ny bro. Nu har Trafikverket påbörjat arbetet med att göra en provisorisk lösning.

Trafikverkets projektledare Max Arvidsson skriver i ett svar till Mark-Posten att det som händer nu är att vägarbetarna förbereder för gjutning av bottenplattan till den tillfälliga bron.

– Den tillfälliga bron är beräknad att monteras under nästa vecka, efter det så kvarstår det dock ganska omfattande arbeten med att anpassa vägen så att tillfartsramperna fungerar med den högre bron, skriver Max Arvidsson.

Det kan dröja en bit in på 2023 innan den provisoriska bron går att använda.

–Vi kommer att jobba på så fort vi kan för att bli klara under början av nästa år, dock så är arbetet med asfalt väderberoende och kan inte göras om det kommer för mycket snö.

Det innebär med andra ord att Segloraborna får ha lite mer tålamod.

Bakgrunden till att det tagit så lång tid som 1,5 år innan byggstart är bland annat att regelverket ändrats. Först utredde Trafikverket om det skulle gå att reparera den gamla bron eller om den skulle ersättas med en ny. Eftersom den gamla bron hade dispens för att kunna användas och att reglerna ändrats för vad bron måste klara av, bärighetsklassningen, så kom Trafikverket fram till att det behövdes en ny bro. Sedan fanns det andra geotekniska problem.

–Projekteringen har varit komplicerad och vi har ett regelverk med många kontroller och ledtider på det, skriver Max Arvidsson.

Klartecken för Bollebygdsvägen

Trafikverket kommer samtidigt med ett annat besked som är desto mer positivt. Båda broarna på väg 1627, Bollebygdsvägen, är nu färdiga att använda. Under tisdagseftermiddagen välkomnades trafiken på den norra av broarna. Den södra är klar sedan tidigare.

– Den här bron har varit väldigt viktig för byn, säger Trafikverkets projektledare Hekuran Shala.

Bron är inte slutbesiktigad men det kommer att vara tillåtet att köra på den innan slutbesiktningen 16 december. Det har gjorts en säkerhetsbesiktning av bron där brons alla delar har kontrollerats ur ett säkerhetsperspektiv.

– Broarna blev bra. Det är många som är glada över att de blivit klara och man ser att trafiksäkerheten har ökat, säger Hekuran Shala.

Han har själv varit på plats och kunnat konstatera att beläggningen och övrigt ser bra ut, det ska bara städas bort lite rester från byggarbetet.

Trafikverket har lyckats snabba på projektet för att bli klara två veckor innan vad som var planerat från början eftersom de sett att det finns ett stort behov i samhället av att få den klar.

Tidigare var bron en flaskhals i och med att det är en raksträcka fram till bron där det tidigare bara fick plats en bil i taget. Det ledde till häftiga inbromsningar för de som inte kände till geografin.

–Nu är den tillräckligt bred så att två fordon kan passera varandra.

LÄS MER:Kommunalrådet: ”Man blir förbannad”

LÄS MER:Hus i Marks kommun stabila på marknaden

LÄS MER:Nu kommer förrädiska ishalkan – ”Väldigt snabbt”