Snart stannar maskinerna och bakplåtarna gapar tomma hos Kinna Finbageri

Sedan 1969 har det bakats och sålts bröd och kaffebröd på Klockaregatan 7 i Kinna. På fredag går bagaren hem. Kerstin Nilsson och hennes man Bertil har drivit Kinna Finbageri i över 50 år.
– Du må tro det är sorg, säger Kerstin Nilsson.

ANNONS
|

Fredag är sista dagen som Finbageriet i Kinna säljer bröd och bakelser bakat alldeles bakom butiken. Som Mark-Posten skrivit om tidigare kommer Dahls att hyra butiken och fortsätta sälja bröd och bakverk från sitt centralbageri i Göteborg.

– Jag har varit med sedan 1969, då förstår du nog varför jag inte orkar längre, säger Kerstin Nilsson.

De sista fem åren har varit extra tuffa, med pandemi, skenande elpriser och råvaruprishöjningar som drabbat bageribranschen extremt hårt.

– Strömmen blev så vansinnigt dyr. Du kan inte baka utan ström, kostnaden fördubblades. Vi har ingen möjlighet att kompensera oss genom högre priser i våra butiker.

Kinna Finbageri stänger. Kerstin Nilsson minns tiden med bageriet.
Kinna Finbageri stänger. Kerstin Nilsson minns tiden med bageriet. Bild: Boel Ferm

I över 50 år har bageriet i Kinna varit en stor del av Kerstin Nilssons liv.

– Det är en tuff bit för min del att lämna det. Men allting förändras ju, säger hon.

Finbageriet stänger och ovisst om Ehrnholms konditori

Kerstin Nilsson äger fastigheten i Kinna som förutom bageri och butik även har fyra lägenheter. Kerstin var också tidigare delägare av fastigheten i Skene där Ehrnholms konditori ligger. Nu är det brodern Kjell Svensson som är innehavare.

Framtiden är oviss för konditoriet då det är Kinna Finbageri som förser fiket med bakverk och bröd även om en del smörgåsar tillverkas på plats. Personalen där vet inte om det blir en fortsättning eller ej.

Ehrnholms konditori  i Skene.
Ehrnholms konditori i Skene. Bild: Boel Ferm

Kjell Svensson säger att han inte kan lämna något besked om framtiden för Ehrnholms konditori, om det blir en fortsättning med en eventuell ny ägare eller om konditoriet stänger. Fastigheten är under försäljning och det är upp till de nya ägarna att besluta om fortsatt verksamhet.

På Finbageriet i Kinna har del av butikspersonalen erbjudits att fortsätta jobba för Dahls medan övriga är uppsagda.

– Tre här får gå inklusive bagaren. Det är väldigt vemodigt, säger Kerstin Nilsson om stängningen.

Hon påpekar att Dahls inte tar över bageriverksamheten.

– Dahls hyr butikslokalen och alla produkter kommer att produceras i deras centralbageri i Göteborg. Vi är väldigt glada att butiken lever kvar och att alla Kinnabor fortsatt kan köpa färskt bröd, tårtor och smörgåsar från ett anrikt bageri.

Bageriet har haft fullt upp genom åren.

Kerstin Nilsson började sitt yrkesliv som sömmerska i Holsljunga.

– Jag jobbade på syfabrik och trivdes väldigt bra.

Kerstin Nilssons man Bertil Nilsson var utbildad bagare och konditor.

– Bertil var dessutom duktig fotbollsspelare och blev värvad till Fritsla som under 60-talet spelade i högre divisioner. Samtidigt började han som anställd på ett bageri i Fritsla.

Ägaren av bageriet i Fritsla drev även bageriet i Kinna en kort tid.

– Vi köpte och övertog det 1969. Det var Molin som ägde huset här, vi köpte det 1971. Vi bodde här redan i lägenhet sedan året innan.

Kerstin Nilsson minns att de var många anställda, runt 20 till 25 personer och flera bagare mot dagens enda.

– Min man gick ner till bageriet vid ett, två på natten. Han körde degar så det var färdigt till de andra kom. Och han gick därifrån sist.

Det fanns även en optiker i huset och en butik som sålde strumpor och underkläder. Paret Nilsson byggde till bageriet på 70-talet.

– Vi älskade att jobba båda två. Det är inte klokt. Och vi spelade båda golf, det var roligt.

Kerstin och Bertil hade dock planer på att dra sig tillbaka långt tidigare.

Ehrnholms konditori  i Skene har hittills fått bröd och bakverk från Kinna Finbageri.
Ehrnholms konditori i Skene har hittills fått bröd och bakverk från Kinna Finbageri. Bild: Boel Ferm

Åren 1996 till 2009 ägdes och drevs bageriet av sönerna Micael Nilsson och Kent-Ove Nilsson. När bröderna valde att lämna verksamheten beslutade sig Kerstin Nilsson att åter ta över, nu tillsammans nu med sin bror Kjell Svensson.

År 2016 gick Bertil Nilsson bort efter en tids sjukdom.

– Då tyckte jag det var bra att ha bageriet kvar, det blev så tomt. Men nu orkar jag inte längre, säger Kerstin Nilsson.

Genom åren har Kinna Finbageri levererat till många underleverantörer bland annat i Borås, Marks Kommun, Landvetter flygplats och Scandic Hotels.

– Den roligaste tiden var när vi var alla hade mycket att göra, minns Kerstin Nilsson. Då bageriet var igång sju dagar i veckan och stängde enbart tre dagar om året.

– Vi körde två vändor till Borås varje dag och levererade bröd och bakverk till massor med butiker. När Micael och Kent-Ove blev årets företagare 2000 var vi väldigt stolta, minns Kerstin Nilsson.

Hon blir lite blank i ögonen när hon tänker tillbaka.

– Lite ledighet ska bli gott, det är jag verkligen med på. Jag vill även passa på att tacka alla trogna kunder genom åren och önska Dahls lycka till!

LÄS MER:Dahls tar över klassiska Kinna finbageris lokal

LÄS MER:Emelie slutade som lärare och satsade på stickningen – nu öppnar Emelilyknits garnbutik i Kinnaström

LÄS MER:Snart öppnar Kinnas nya indiska restaurang