Spökjägare tog sig in i ödehus – döms till böter

Två så kallade spökjägare har dömts för olaga intrång efter att ha tagit sig in i ett ödehus i Mark. Bland bevisen fanns en film de själva lagt upp på Instagram.

ANNONS
|

Det var i juni förra året som en man och en kvinna i 40-årsåldern tog sig in i huset, ödsligt beläget i de södra delarna av kommunen. Mannen är en hängiven ”urban explorer”, alltså någon som fascineras av ödehus och andra övergivna platser. Han tar också bilder på och gör poddar om hemsökta hus för ett antal tusen följare på sociala medier. Kvinnan följde med men var inte lika drivande.

Enligt domen har husägaren haft flera besök av ”urban explorers” under den tid han ägt huset och har tidigare polisanmält både intrång och stölder. Förundersökningarna har i de fallen lagts ned.

Trasig pinnsoffa och kamin

Den här gången var dock bevisläget bättre. En kollega till husägaren visade en video uppladdad på Instagram där de två nu dömda personerna tog sig in i huset.

Husägaren har också begärt skadestånd för en förstörd pinnsoffa och en kamin. Enligt videon som Borås tingsrätt tog del av framgår det att kaminen välte i samband med att kvinnan öppnade en dörr. Enligt domen går det dock inte att fastslå med säkerhet att kaminen inte var sönder innan.

De döms nu till att betala 1 500 kronor var i böter men slipper skadestånd då rätten inte ansett det bevisat att de nu dömda personerna förstört dem.

LÄS MER:Stal bil från 7H i Kinna – provkörde och kom inte tillbaka

LÄS MER:Son tog strupgrepp på mamma tills hon svimmade – åtalas

LÄS MER:Asfalteringsarbete börjar i Kinna och Skene i veckan