Stella räddade vanskött axolotl från djuraffär

Stella Kyllikki Olsson hittade en vanskött och skröplig axolotl i en djuraffär. Hon bestämde sig för att adoptera den och nu stortrivs den i akvariet hemma i Örby.

ANNONS
LocationÖrby|
|

Det är kvav sommarvärme vid huset i Örby, från en enorm ek hänger ett par gungor och i hagarna runt om kastar ett par hästar nyfikna blickar. Men det är inte hästar som det här ska handla om utan ett akut utrotningshotat groddjur– axolotlen.

– Det var i högstadiet som en kompis visade mig bilder och sade typ, ’kolla vilka häftiga djur, jag funderar på att skaffa en sådan’, säger Stella Kyllikki Olsson inne i den lilla friggebod på tomten som rymmer ett akvarium på 325 liter.

Axolotlen ser ut som något hämtat ur en saga men kommer ursprungligen från insjöar i Mexiko. Namnet härstammar från ett aztekiskt språk och betyder ’vattengud’.

– Jag blev kär direkt. Så jag var kanske femton när jag skaffade min första axolotl, säger hon.

Gillar kyliga temperaturer

Sedan dess har hon läst på oerhört mycket om hur man tar hand om dem. De ska, till skillnad från de flesta akvariefiskar som trivs i 24-25 grader, ha det kallt. 15-17 grader är lagom.

– Men det är väldigt svårt på sommaren när rumstemperaturen är typ 26 grader.

Men med hjälp av pumpar, akvariekylare och kylfläktar så går det att hålla en skön temperatur för djuren. Något som många djuraffärer inte är lika noga med, enligt Stella Kulliki Olsson.

– Djuraffärer vet inte hur man sköter axolotlar. De får ofta bo i 24-25 grader och på grus.

Hittade vanvårdad axolotl i djuraffär

Så varma temperaturer är i längden dödligt för groddjuren och gruset på botten kan de få i sig och bli förstoppade. Fin sand ska det vara. I höstas stötte hon på en illa skött axolotl i en djuraffär och kände sig tvungen att göra något.

– När jag fick hem honom hade han inga fingrar eller tår, han var väldigt smal och hans gälar var små och slickade bakåt.

Gälarna är alltså de spröt som sticker upp från axlarna och de var helt förtvinade efter behandlingen i djuraffären. Limbo, som han döptes till, fick en rejäl hälsokur.

Genom att koka så kallade catappablad, från en viss sorts tropikmandelträd, fick hon fram en dekokt som hon sedan kylde ner till lämplig temperatur. Denna fick Limbo bada i under cirka en halvtimme varje dag.

– Jag hade väldig koll på honom och att han hade rätt temperatur. Men han åt inte i början vilket gjorde mig väldigt orolig.

Fullt frisk efter tre månader

Vuxna axolotlar kan äta lite av varje, mat i form av pellets, krill och vanliga räkor, bara de inte är saltade. Efter tre dagar började han till slut att äta och återhämta sig.

– Efter en månad betedde han sig sig som en frisk axolotl och efter tre månader var han helt återhämtad. Då hade alla kroppsdelar vuxit ut igen och han var jättepigg och matglad, sådär som han är nu, säger Stella Kyllikki Olsson.

När Mark-Posten hälsade på var Limbo i och för sig inte särskilt sprallig, han fick lite motvilligt bli dragen ur sin grotta för en fotosession. Men så är han också ett nattaktivt djur och fick snart sprattla in i grottan och sova igen.

Sedan tidigare har Stella Kyllikki Olsson tre honor i ett annat akvarium. De kan inte bo tillsammans med Limbo, då hade de förökat sig bortom kontroll. Men under mer ordnade former har nu Limbo blivit pappa till en hel drös med små yngel.

– Jag kommer inte spara alla, men vissa kommer jag spara själv och andra kommer jag sälja vidare, säger hon.

Men hon är noga med att de hon säljer till är seriösa. Om de inte redan vet hur man tar hand om en måste de lära sig.

Hotade av föroreningar och inavel

Axolotlen är akut utrotningshotad i det fria och återfinns nu bara i några hundra exemplar i våtmarken i närheten av Mexiko City. Vattenföroreningar och torrläggningar med anledning av nybyggnationer är stora orsaker. Stella Kyllikki Olsson ser också risker för att även de i fångenskap är hotade.

– Det finns de som avlar sönder sina bara för profit och säljer till vem som helst. Då blir det som att de blir utrotningshotade i fångenskap också och jag tycker att det är så dåligt. Jag har koll på gener när jag parar, säger hon.

Just nu jobbar hon väldigt passande på akvaristikavdelningen i en djuraffär och efter intervjun ska hon iväg och hämta ytterligare foder till ynglen. Och axolotlarna verkar gå en ljus framtid till mötes, i alla fall här i Örby.

– De har starka personligheter faktiskt. Det är väldigt roligt för man tänker kanske att de är typ fiskar liksom. Men de har sina drag och beteendemönster, det är så roligt att se hur de blir och följda dem.

LÄS MER:Mark en bra kommun för hundar – placerar sig bland Topp-20 i Sverige

LÄS MER:Så klarar äldreboenden värmen: ”Jag går ut med keps på huvudet”

LÄS MER:Stal bil från 7H i Kinna – provkörde och kom inte tillbaka