Ingrid Nyman, verksamhetsansvarig för det kreativa nätverket i Sjuhärad, Creative Cluster. Här under lunchen på Rydals herrgård.
Ingrid Nyman, verksamhetsansvarig för det kreativa nätverket i Sjuhärad, Creative Cluster. Här under lunchen på Rydals herrgård. Bild: Boel Ferm

Tillsammans är ledordet – kontaktnät för kreativa


– Vi vill att medlemmarna ska samarbeta, säger Ingrid Nyman, verksamhetsansvarig för kreativa nätverket Creative Cluster. Lokala konstnären Corina Oancea och Rydals museichef Christina Shearer föreläste för medlemmar i nätverket. Föreningen bjuder in till olika möten och utbildar. Nu var turen kommen att besöka Marks kommun.

ANNONS
|

Nätverket Creative Cluster samlar kreativa och kulturella företag i hela Sjuhärad.

– Man kan se det som ett stort kontaktnät med möjlighet till kontakter och utveckling, säger Ingrid Nyman, verksamhetsansvarig.

Tillsammans med medarbetaren Pia Andersson bjöd de in medlemmar och gäster på en inspirationsfrukost på Rydals museum.

Museichef Christina Shearer berättar om verksamheten på Rydals museum.
Museichef Christina Shearer berättar om verksamheten på Rydals museum. Bild: Boel Ferm

Museichef Christina Shearer berättade om verksamheten på Rydals museum samt om nuläge och historik och visade runt i utställningarna. Bildkonstnären Corina Oancea med artistnamnet RINA , boende i Kinna, pratade om sin väg som konstnär från Rumänien till Mark. Corina har tidigare drivit Konstgaraget, en butik och samlingsplats för konst och kurser i Sätila.

– Jag har inte tid med Konstgaraget just nu, jag studerar på Göteborgs universitet på heltid, till master of fine art, säger hon på engelska även om hon efter två år lärt sig en hel del svenska.

Bildkonstnär Corina Oancea är en av åtta medlemmar som är med i kreativa nätverket Creative Cluster från Marks kommun.
Bildkonstnär Corina Oancea är en av åtta medlemmar som är med i kreativa nätverket Creative Cluster från Marks kommun. Bild: Boel Ferm

– Corinas föreläsning handlade om hur hon utvecklats som konstnär och vad om inspirerar henne. Hon är feminist, kontroversiell och nytänkande, väldigt häftig. Och väldigt kunnig. Många av våra medlemmar har hög utbildning, säger Ingrid Nyman.

Varför ska man vara med i Ceative Cluster?

– Om man känner att man vill träffa andra på ett effektivt och enkelt sätt. Man kan vara i liknande branscher och brottas med samma problem.

Vilka kan vara med?

– Vi har medlemmar från både enmans- till större företag. Man avgör själv om man är kreativ eller kulturell företagare.

Vad gör ni för medlemmarna?

– Vi utgår från kompetensutveckling med mycket inspiration och aktiviteter som främjar samverkan och nätverk. Vi vill att medlemmarna ska samarbeta. Vi gör arrangemang tillsammans med andra aktörer.

Rundtur på Rydals Museum.Kreativa nätverket i Sjuhärad, Creative Cluster besöker Rydals Museum.
Rundtur på Rydals Museum.Kreativa nätverket i Sjuhärad, Creative Cluster besöker Rydals Museum. Bild: Boel Ferm

Hur började Creative Cluster?

– Genom ett initiativ från Borås Stads näringslivsenhet. De ville göra en klustersatsning på kulturella näringar och visa att man värdesätter de branscherna. Och det går bättre och bättre. Vi har just fått ett verksamhetsstöd från VGR, en grundfinansiering under tre års tid.

Finns det några lyckade samarbeten bland medlemmarna?

–Ja, det kan vara allt från att någon skapar en webbsida, bokar föreläsare till företagsevent eller gör gemensamma exportsatsningar för att hålla kostnaderna nere.

Vad är coworking?

– Att jobba tillsamman på en plats en bestämd dag, det är en möjlighet för medlemmarna att hitta ett sammanhang i sin dagliga verksamhet och komma hemifrån och träffa "kollegor" eller likasinnade. Vi kommer att driva ett projekt under två års tid, med start i mars 2023. Fokus ligger på att utveckla co-workingprojektet i alla kommuner som vill. Vi har fått ett positivt beslut av Sjuhärads kommunalförbund.

Ingrid Nyman och  Pia Andersson från Creative Cluster som har medlemmar från hela Sjuhärad.
Ingrid Nyman och Pia Andersson från Creative Cluster som har medlemmar från hela Sjuhärad. Bild: Boel Ferm

– Marks kommun är med, jag hoppas de kan hjälpa till med att sprida information, tipsa och stötta.

Marks kommun positiv

Näringslivsutvecklare Camilla Olsson och Malin Silow bekräftar att de har fått en förfrågan om samarbete.

– Vi väntar på mer information från Ingrid om projektet och tidsplanen. Marks kommun är positiv till Creative Clusters verksamhet, säger de.

En av medlemmarna i Creative Cluster, Annika Mårtensson, lyssnar när museichef Christina Shearer visar runt.
En av medlemmarna i Creative Cluster, Annika Mårtensson, lyssnar när museichef Christina Shearer visar runt. Bild: Boel Ferm

Nätverk för kreativa näringar - Creative Cluster

Creative Cluster är en ekonomisk förening utan vinstintresse som framför allt fungerar som ett nätverksfrämjande organ där fokus ligger på att kompetensutveckla och inspirera

2014 bildades föreningen

95 medlemmar

8 medlemmar i Marks kommun

LÄS MER:Snart ska bron över Husån repareras

LÄS MER:Hus i Marks kommun stabila på marknaden

LÄS MER:Den ”flygande julgranen” kan ses över Kinna - om vädret tillåter