Tjugo anställda riskerar att få lämna Skene järn

Som en följd av konjunkturnedgången och minskad försäljning varslar nu järnhandeln Skene järn, vilket Borås Tidning var först med att rapportera. Tjugo personer riskerar att bli av med sina jobb. För de anställda innebär det en oro för framtiden.
– Det finns också en oro för hur man ska kunna bedriva verksamhet med så mycket färre personal, säger arbetsmiljöombudet Peter Björk.

ANNONS
|

Han är huvudskyddsombud på Skene järn och representerar därmed samtliga anställda.

Peter Björk deltar inte i förhandlingarna i samband med varslen som berör 20 av 90 anställda. Eftersom det saknas en lokal fackklubb blir det en central förhandling. De fackförbund som har medlemmar på arbetsplatsen är Handels, Ledarna, Metall och Unionen.

Företagets vd Mikael Bjelkenfors förklarar bakgrunden.

– Det som har hänt är att vi är väldigt hårt drabbade av lågkonjunkturen. Den har förvärrats hela tiden. Man håller i sina pengar och det påverkar oss, säger Mikael Bjelkenfors till Mark-Posten.

Han nämner det höga ränteläget och inflationen som bidragande orsaker till att exempelvis privatpersoner håller igen när det gäller renoveringar. Skene Järn säljer bland annat byggmaterial, verktyg och arbetskläder som används i byggbranschen.

Säljer utrustning till byggbranschen och verkstadsindustrin

Skene järn säljer även material till verkstadsindustrin, den delen av företaget har klarat sig bättre.

– Det är framför allt byggsidan och konsumentmarknaden som är drabbad. För att klara omställningen så behöver vi strukturera om organisationen. Det kommer att påverka alla funktioner i företaget. Vi bygger väl delvis ett nytt bolag, säger Mikael Bjelkenfors.

För ett år sedan fanns det totalt 110 anställda i företagets olika verksamheter. Huvudkontoret finns i Skene men det finns varuhus även i Borås, Svenljunga, Tranemo och Varberg. 20 personer har slutat tidigare genom naturlig avgång, exempelvis när anställda har gått i pension. Nu har företaget varslat ytterligare 20 personer och de fackliga förhandlingarna har inletts. Det rör sig om ungefär lika många på tjänstemän som kollektivanställda.

Mikael Belkenfors uppfattar det som att det inte kom som någon stor överraskning för de anställda, redan under pandemiåren märktes det av en nedgång.

– Jag har varit transparent, jag tror inte det är någon som är förvånad. Sedan skapar det givetvis oro. Det är ingen jättebra stämning för tillfället men det handlar om att rädda 70 jobb.

Ny organisation med färre anställda

Arbetsmiljöombudet Peter Björk och HR-chefen Lina Paulsén delar den uppfattningen, att det finns en oro bland de anställda.

– Alla har ju märkt att företaget har gått ner. Varslet är väl inte helt oväntat, säger Peter Björk.

Den oro som finns bland hans kolleger handlar om vem som ska vara kvar och vem som måste sluta men också hur den nya organisationen ska bli för dem som stannar.

– Vi har uppfattat en oro bland personalen, så är det. En oro för framtiden, säger Lina Paulsén.

Det finns två fackliga ombud på arbetsplatsen som kan stötta medlemmarna och svara på frågor.

– Jag hoppas att de anställda har förståelse för att vi gör så gott vi kan för alla, säger Peter Björk.

Både arbetsgivaren och fackförbunden hoppas att förhandlingarna ska gå så snabbt som möjligt.

– Man vet ju själv hur det är att ha ett varsel över sig och inte veta.

Lina Paulsén säger att de försöker gå ut med information så snart det finns något nytt att berätta, men att det är en process som har sin gilla gång.

– Det vi har gemensamt är att vi alla vill att Skene järn ska finnas kvar, säger hon.

Den som ansvarar för de centrala förhandlingarna för de som är med i Handelsanställdas förbund är Rikard Gustavsson. Han bekräftar i ett mejlat svar att Handels ”har påbörjat fackliga förhandlingar för vårt avtalsområde som berör de som går under Detaljhandelsavtalet. Hur dessa förhandlingar och vilka som kan komma att påverkas är förtidigt att säga. Mer än så här kan vi inte kommentera”.

LÄS MER:Albin i Hyssna säger upp: ”Jag tycker att det är förjävligt”

LÄS MER:Så många fick gå efter Örbyföretagets varsel

LÄS MER:Job Group köper upp engelskt företag – vill expandera utanför EU