Volontärer från Mark kör två fulla bilar till Ukraina med förnödenheter

Till skillnad från många som kör med förnödenheter till Ukraina som stannar vid gränsen, kör Joakim Jensen tillsammans med en vän två bilar ända in i Ukraina. På tisdag ger de sig iväg.
– Vi kör hela vägen ner till fronten, säger Joakim Jensen.

ANNONS

Han är aktiv i Svenskbybornas intresseförening vid sidan av sitt engagemang i Marks civilförsvarsförbund och har många kontakter som hjälper till att samla in utrustning och att transportera den till Ukraina. Under dagarna fram till avresan pågår förberedelserna för fullt, tio till femton personer över hela Sverige hjälper till att samla in grejor.

– Vi har precis varit och tömt ett stort mobiliseringsförråd. Vi har fått vindrockar, elverk, folk har donerar hundmat med mera. Lycksele sjukhus har skänkt saker och även Viskafors vårdcentral. Det här berör många, säger Rydalbon Joakim Jensen.

Tidigare arbetade han hos åkeriet Åkes alltransport i Viared och det företaget har blivit en viktig samarbetspartner i sammanhanget.

– Det är en bra grej, vi alla vill väl ha slut på kriget. När min chef hörde att de ville låna den lilla bilen, då var det ingen diskussion, säger Emil Zackrisson på Åkes alltransport.

Han bor själv i Öxabäck och är alltså tidigare kollega till Joakim Jensen.

Åkes alltransport är ett familjeföretag som drivs av Peter Claesson som är andra generationen.

Minibussen är fullastad med mat och utrustning

Emil Zackrisson har själv arbetat i företaget sedan 1996 och han är glad över att kunna hjälpa till.

– Jag tror det är väldigt viktigt. Jag tycker att fler som har möjlighet och kan ska hjälpa till, säger Emil Zackrisson.

Det som han kallar för den lilla bilen är en minibuss som på tisdag kommer att köra ner mot Ukraina, fullastad med saker som allmänheten, företag och myndigheter har skänkt. Det är inte bara det fordonet som åkeriet lånar ut, utan också utrymme i företagets lokaler. När Mark-Posten besöker förrådet har Joakim Jensen just åkt ner till Göteborg för att hämta ett antal brandsläckare som någon har skänkt.

Emil Zackrisson visar runt på lagret. Det är sjukvårdsutrustning, kaminer, vattenreningsutrustning och elverk bland annat, men också kex, ris och hundmat.

– Det där med hundmat förstod jag inte själv först men det betyder väldigt mycket.

Hundar kan vara en tröst och ett sällskap för utsatta människor men de kan också hjälpa till i räddningsinsatser. Överhuvudtaget är han imponerad över hur många som stödjer hjälpsändningarna till Ukraina.

– Man blir glad när man ser hur många som hjälper till.

Emil Zackrisson åker inte med själv till Ukraina men hjälper till med allt som behövs på hemmaplan.

Sammanlagt 50 pallar ska lastas i bilarna. En oväntad gåva kommer från artisten Henrik Schyffert som också är engagerad i stödet till Ukraina, han har sett till att det finns ett antal drönare med i lasten på tisdag och det var P4 Sjuhärad som först rapporterade om detta.

Viktigt att försäkra sig om att hjälpen kommer fram

Det som Joakim Jensen själv vill poängtera är att föreningen skiljer sig en del från andra hjälporganisationer i och med att de tar sig så långt in i Ukraina.

– Vi kör ner till Ukraina med två bilar som vi fyller. Vi kör hela vägen ner till fronten, vi funkar inte som andra. Ser man inte till att hjälpen kommer ända fram är det osäkert om det når de man tänkt, säger Joakim Jensen.

Han påpekar att det bland annat förekommer korruption. Därför är det osäkert att lasta av förnödenheter vid gränsen och be någon annan sköta om att hjälpen når fram.

Joakim Jensen kör själv tillsammans med en kollega i två bilar. De kör bland annat till staden Cherson.

– Med lastbil kommer du inte längre än till gränsen. Lastbilar är ett legitimt mål för ryssarna. Sist vi var nere tillbringade vi natten i en källare i ett hus med kroppsskydd och hjälm.

LÄS MER:Så vill Marks kommun stötta Ukraina

LÄS MER:Nu kan ukrainska flyktingar få busskort i Mark

LÄS MER:Mark Secondhand skickar förnödenheter till Turkiet